Река Скът заля Бяла Слатина

Препоръчват да не се пътува до града

Приливната вълна от пороите във Врачанска област рязко повиши нивото на река Скът и предизвика наводнение на приземни етажи и пътища в Бяла Слатина, съобщи БНР.

Наводнени са още сгради на промишлени предприятия, зоната около автогарата и автостопанския двор. Срутила се е кирпичена постройка.

Няма жертви, но положението е критично, съобщи областният управител на Враца Венцислав Василев. Само в краен случай да се пътува в района на Бяла Слатина, защото второкласният път Бяла Слатина-Кнежа е залят, както и някои от общинските пътища, предупреди Василев.

Много доброволци са в засегнатия район и помагат за справяне с бедствието.

Приливната вълна от водосбора по река Скът достигна и село Крушовица, община Мизия. Там също има наводнени и съборени къщи. Територията на общината се следи с особено голямо внимание, защото това е район, в който реката се разширява от много притоци.

Все още няма достъп и до четирите села от района на Своге след преливането на река Батулийска. Там блокирани остават над 300 местни жители.

Припомняме, че електроразпределителното дружество ЧЕЗ поиска два дни, за да възстанови редовното електрозахранване на 16 села, нарушено от бурите през последните дни.

Ограничителният режим се отнася за части от общините Бойчиновци, Бяла Слатина, Борован, Мездра и Своге.