130 сигнала за наводнени къщи в София

Пострадалите са най-вече в квартал „Бенковски”

Над 130 сигнала за аварии и наводнения бяха подадени в столицата вчера след проливните дъждове в нощта срещу петък. Един от най-засегнатите райони е квартал „Бенковски”.

В петък сутринта жителите на района се събуждат по необичаен начин. „Както си спя салдко, сладко и в един момент се събуждам от шум на вълни, което е много странно. Станах, излязох и видях как колите минват и водата се връща - плиска, плиска”, разказа пред bTV Цветелина Дудова.

Придошлата заради запушените шахти вода стига до 80 сантиметра. Наводнени са дворовете на двайсетина къщи, а в пет от тях водата влиза и в приземните етажи.

Величко Йорданов живее в една от най-пострадалите къщи. По думите му, това е 18-ия път, в който се наводнява тази година. „Може би от 30-35 години. Винаги го е имало този проблем. Действително общината помогна. Свърши работа, но не е свършено, както трябва”, смята пострадалият.

Величко има собствена система за отводняване на двора. „Маркуч за източване на вода - моторът на високо съм го сложил и това е единственото спасение”, показва той.

Само за петъчния ден в Столичната община са получени над 130 сигнала за аварии и наводнения.