Турското правителство започва война с наргилето

Приравняват го с цигарите

След като поиска да ограничи женските усмивки на публични места, властта в Анкара се обяви и срещу една от вековните традиции в южната ни съседка - пушенето на наргиле.

"Турското правителство ще въведе по-строги ограничения за пушенето на наргиле", заяви турският здравен министър Мехмет Муезиноглу, цитиран от агенция МИА.

Той подчерта, че пушенето на наргиле е толкова опасно, колкото останалите тютюневи изделия. "Всички забрани за тютюнопушенето ще важат и за наргилето", заяви министърът, като добави, че правителството ще издаде допълнителни разпоредби за това.
Наргилето е сред емблемите на Турция и Близкия Изток. Макар и в по-малки количества и с воден филтър, то също съдържа определени количества никотин.

Според сегашните правила, обектите, на които се позволява пушенето на наргиле без необходимото разрешение за това се наказват с глоба 7 612 турски лири (2500 евро), глобата става двойна при повторно нарушение.

Заведенията, в които се предлага пушене на наргиле трябва да бъдат на разстояние не по-малко от 100 метра от училища и домове за деца. Пространствата за пушене трябва да са открити, а продажбата на наргиле на непълнолетни е забранена.