Вестниците в събота, 2 август

Актуализацията на държавния бюджет и преговорите при президента Росен Плевнелиев във връзка с нея са сред водещите теми на съботните вестници

 

„Икономически и финансов апокалипсис пред България очерта президентът Росен Плевнелиев в последен опит да накара парламентарните партии да подкрепят актуализацията на бюджета, предлагана от кабинета "Орешарски". На свиканите спешно консултации Плевнелиев описа с числа, предоставени от експертите му, страшен недоимък в държавата, възлизащ на няколко милиарда лева, и апелира политиците да използват последната възможност в понеделник да предотвратят фалита на строителни фирми, болници и общини, като подкрепят ремонта на бюджета. От БСП бяха категорични, че няма да гласуват даването на 3.4 млрд. лв. на служебно правителство, което не подлежи на парламентарен контрол...
"Ако не се подкрепи този бюджет, ситуацията в държавата ще бъде драматична", предупреди държавният глава. Според неговия прочит на цифрите към 30 юли дефицитът е 1.24 млрд. при планиран за цялата година 1.4 млрд. лв...
Президентът отново си направи устата да бъде позволено на служебния кабинет да сключва външни заеми. Той отхвърли упреците на левицата, че това е все едно да му се даде празен чек, без да е ясно за какво ще се харчат парите...
Апелът му обаче не срещна разбиране от страна на БСП. Представителите на левицата препотвърдиха позицията си "за" актуализация на бюджета на здравната каса с 225 млн. лв. и против голямата актуализация, която предвижда увеличаване на дълга с 3.4 млрд лв., вдигане на дефицита с 0.9% до 2.7% от БВП и завишаване с 500 млн. лв. на неизпълнението на приходите.
Председателят на НС Михаил Миков подчерта, че този "приятелски" формат не отменя дискусиите в пленарната зала на парламента и аргументите "за" и "против" трябва да се излагат там. Освен това не можело едно служебно правителство да има амбицията да решава всички проблеми, завещани от няколко предходни мандата.
Новоизбраният лидер на БСП заяви, че ръцете на служебния кабинет не са вързани, защото неговата основна задача е да проведе честни избори и ако спазва конституционните си ангажименти, ще успее да се справи с тази задача. Колкото до актуализацията, той призова Плевнелиев да посмали патетиката при излагане на фактите, тъй като тази дискусия вече се е състояла в пленарната зала..." - в. „Сега".

„ГЕРБ ще осигури кворум в парламента в понеделник, за да се гласува актуализацията на бюджета на здравната каса. "Мога да направя последен и единствен компромис за болните хора и лекарските организации", каза лидерът на партията Бойко Борисов на консултациите при президента Росен Плевнелиев вчера.
"Пребройте се колко депутати ще бъдете от БСП и ДПС. Колкото ви трябват 10-15 или 20 човека ще ми кажете и ще пратя в понеделник", обърна се Борисов към БСП и ДПС. Опитите на Плевнелиев да намери консенсус за актуализация на републиканския бюджет обаче удариха на камък. "Бях готов да отстъпя и в понеделник да прегласуваме бюджета "Орешарски". Щом БСП не искат, благодаря за вниманието и успех с новия  реактор в "Козлодуй", каза Борисов...
"Никога досега не се е случвало опозиция да подкрепи управляващата партия за бюджета. По-голям компромис и желание да подкрепим правителството на БСП, ДПС и "Атака" от ГЕРБ не може да се иска."...
Изпитвам неудобство, че само ДПС имат последователна позиция за поправката на бюджета, каза Борисов. Но категорично отказа да му "пришиват коалиция с движението".
Ние не сме от страната на булката, за да ни викат "Горчиво", и е много обидно това да го правят БСП, които три пъти са били в коалиция с ДПС", категоричен бе Борисов..." - в. „Труд".

„ДПС предложи на ГЕРБ и БСП: Гласувайте с нас поотделно двете актуализации
Ние сме за актуализацията на двата бюджета - на НЗОК и на държавния бюджет, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан по време на консултациите при президента.
Той предложи след като ГЕРБ и БСП поотделно подкрепят по една от актуализациите, да влязат в парламента и да ги гласуват заедно с ДПС.
"Предлагам днес да се откажем от всякакъв популизъм, защото тази игра кой ще носи отговорността, ако в понеделник нямаме актуализация, на мен ми е последна грижа. Всички сме за актуализация на бюджета на НЗОК, защото ГЕРБ няма да бъдат в залата само по тази точка, а БСП заявяват, че няма да присъстват на актуализацията на държавният - добави той.  Чудесно! Това означава, че ДПС ще е сама в пленарна зала. Ако съгласието не е възможно всеки да заяви позициите си. Имате насреща си един трети партньор, който със своите 36 гласа ще подкрепи двете актуализации, защото така четем нашата организация. Понеже чух приказки за време разделно тук казваме, че отговорността ще бъде разделена. Ние сме и за двата проекта - актуализация на държавния бюджет, за актуализация на НЗОК, но няма да има промяна в нашето поведение, независимо кой в какви коалиции ще ни прикачи - коалиция „Бостан", „Горчиво", коалиция „КТБ"... - в. „24 часа".

Последиците от новите порои в страната също са сред най-отразяваните теми.

„Кметът на Мездра Иван Аспарухов обяви бедствено положение, съобщи Дарик. Минаващата край града река Искър бързо покачва нивото си. Тази нощ, заради прелялата река Моравишка, са били изведени 18 човека от общежития в западната промишлена зона на града...
Според Тодор Христов от Общинския щаб за бедствия и аварии в района има отнесени животни и покъщнина.
...
Две са вече жертвите на пороя във Врачанско. Вчера в село Тишевица е изчезнал 25-годишен пастир. Тази сутрин е открито тялото му. Младият мъж е убит от мълния.
Втората жертва е възрастна жена от село Нивянин, съобщи bTV. Поройните дъждове са залели центъра на селото, а спасителните екипи се придвижват с лодки, предаде БНР.
Започнала е евакуация на населението в село Голямо Пещене поради преливане на язовира в землището на съседното село Мраморен, съобщиха от общинската администрация във Враца.
В село Малорад също са евакуирани около 25 души, които живеят близо до язовир, който е пълен на 100 процента, съобщи кметът на селото Петър Гарвански. Водата прелива през преливника, а язовирната стена е пропукана..." - в. „24 часа".

„Бедствено положение е обявено в 12 села в софийската община Своге и в 7 села от пловдивската община Родопи след падналите тази нощ обилни дъждове, информира БНР. Без ток са няколко села във Врачанско.
В Пловдивско
Подготвя се алтернативен път за родопските села, които вчера бяха откъснати след рухването на подпорната стена на реката в Храбрино и пропадането на пътя през селото. Близо 10 метра от стената са срутени в реката заедно с отломки от пътя, който е част от републиканската пътна мрежа. "Общината ще изгради със собствени средства участъка от пътя, по който ще може да се стигне до село Храбрино", заяви пред БНР областният управител на Пловдив Венцислав Каймаканов. В момента по пътя се работи...
Хората в Храбрино разказаха, че водният стълб бил с височина 3-4 метра...
Щетите са огромни. Предстои почистване на коритото на реката...
Освен Храбрино, където е прекъснат водопроводът, без вода е и село Дедево. Аварийните екипи на ВиК вече работят по възстановяване на съоръжението. От вчера е прекъсната и връзката между селата Първенец и Брестовица, но има обходен път.
Остава в сила бедственото положение в селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Извор и Дедево.
В Своге
Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге. Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге.
Река Лесковска, приток на Искър, която обикновено е с ширина 3-4 метра, тази нощ се е превърнала в корито на водна стихия с ширина около 15-20 метра. Придошлите води са отнесли два тежкотоварни камиона и една кола. Водната стихия е отнесла и един стълб на намиращия се край Своге магистрален електропровод..." - в. „Дневник".

„Главният път за АЕЦ "Козлодуй" е залят от дъждовете и има вероятност да бъде затворен, съобщи БНТ.
Резервният маршрут е през Лом. Целта е работниците за сутрешната смяна в 6 часа да имат осигурен достъп до централата. 
Няма опасност за АЕЦ "Козлодуй" само за достъпа до нея." - в. „24 часа".

Ситуацията с банките продължава да е сред актуалните теми на всекидневниците.

„КТБ раздала 125 млн. кредити за 20 дни
Квесторите влязоха в КТБ на 20 юни, когато банката поиска от БНБ да бъде поставена под специален надзор. Първата работа на ревизорите бе спирането на счетоводната система, на платформата за обмен SWIFT, на електронното и интернет банкиране. Забранен е интернет достъпът от персоналните компютри на служителите, в същото време е разрешен достъпът до ограничен брой сайтове на определени чиновници. Анулирани са всички преводни нареждания, които не са довършени, и са обработени всички получени преводи. Направена е веднага ревизия на всички касови наличности, както и тези в банкоматите. Прибрани са служебните коли на служители, събрани са всички печати. Сменено е дружеството за охрана на поделенията на банката в столицата и провинцията с друго, избрано от квесторите. Преустановен е достъпът на членовете на управителния и надзорния съвет до банката, както и на техни приближени. Запечатани са касите, кабинетите на изпълнителните директори, както и всички трезори и архиви.
Уведомени са кореспондентските банки, които са 225 на брой, за затварянето на банката. Прекратени са и всички правомощия.
Драстичен скок на кредитите, отпуснати от КТБ на близки до мажоритарния собственик фирми. Това отчитат квесторите, изпратени в Корпоративна търговска банка на 20 юни от БНБ. В четвъртък те публикуваха доклада за текущото състояние на затворената банка. Само за три месеца - от март до юни 2014 г., вътрешните кредити на КТБ са нараснали от 2,5% на над 33%. Голям дял в скока имат 205 млн. лв., насочени към дружеството "Бромак" на Цветан Василев. 125 млн. лв. са раздадените кредити само за първите 20 дни на юни.
Докладът обаче на този етап не дава отговор на основния въпрос - колко е капиталовата дупка в банката и колко пари ще са нужни за нейното оздравяване. Към 30 юни депозитите в банката, които останаха затворени заради специалния надзор, са 6,319 млрд. лв. Което поставя въпроса за ликвидността на КТБ, в случай че всички вложители тръгнат да си теглят парите, след като банката отвори врати..." - в. „Стандарт".

„Притежатели на доларови облигации на Корпоративна търговска банка (КТБ) подготвят да съдят България, ако при падежа им на 8 август не получат обратно парите си - нещо, което изглежда все по-вероятно, съобщи "Ройтерс".
Агенцията се позовава на два източника, според които правителството в София може да бъде съдено и ако се стигне до обявяване на КТБ в несъстоятелност.
Първоначалният размер на заема на КТБ е 150 млн. долара, а все още няма яснота какво ще се случи с четвъртата по големина банка в страната, попаднала под контрола на БНБ, прекратила дейност и блокирала достъпа на вложители до сметките им.

Група облигационери, включително хедж фондове и институции в САЩ и Европа, са създали своя група и са наели адвокатска кантора да ги представлява в България в случай, че правителството тласне КТБ към обявяване на несъстоятелност, казват източниците на "Ройтерс".
Един от тях - мениджър на базиран в Лондон хедж фонд, твърди, че правителството и централната банка са уверили облигационерите, че интересът им ще бъде защитен и ще си получат парите. Това е станало в края на юни по време на обиколката на министъра на финансите Петър Чобанов и други експерти за представяне на заема (така нареченото роуд шоу - бел. ред.) за 1.5 млрд. евро за рефинансиране на емитиран през 2002 г. държавен дълг с падеж в началото на 2015 г., както и за покриване на планиран бюджетен дефицит.
Ако не спазят обещанията си, това ще изпрати лош сигнал за инвестиционния климат в България и ще оскъпи емитирането на държавен дълг в бъдеще, казва мениджърът.
"Те не осъзнават, че рискуват да превърнат България в европейската Аржентина", допълва той, имайки предвид второто за последните 12 години спиране на плащане по външен дълг от латиноамериканската държава, което стана в четвъртък.
"Ако не платят навреме задълженията по облигациите, няколко техни притежатели са готови да съдят правителството за измама и невярно представяне на позиции. Когато се срещнахме с правителствените представители, те ни казваха "Не се тревожете. Тези облигации са добри".
Друг източник на "Ройтерс" от финансовите среди допълва, че в създадения нов комитет на кредиторите са събрани повече от необходимите за основаването му 25% от притежателите на облигации на КТБ." - в. „Дневник".

„След голямото теглене на депозити от Корпоративна търговска банка и Първа инвестиционна банка през юни клиентите явно не са насочили спестяванията си към бурканите. Това става ясно от публикуваните от БНБ финансови и надзорни отчети за банковата система през второто тримесечие на тази година. Така въпреки разразилата се в началото на лятото истерия около две от големите банки у нас от април до края на юни всъщност привлечените от банките средства са се увеличили общо с над 496 милиона лева до 75 милиарда лева.
В седмицата от 13 до 20 юни от КТБ са били изтеглени над 907 милиона лева, които към 13 юни са се равнявали на близо 13% от всички привлечени средства на банката. Само на 27 юни пък от ПИБ са били изтеглени 788 милиона лева - 10.49 на сто от всички привлечени средства. КТБ бе поставена под специален надзор от БНБ на 20 юни, след като изпадна в ликвидна криза. Седмица по-късно ситуацията бе на път да се повтори с ПИБ, но тя преодоля кризата с ликвидността си с помощта на БНБ и на държавата. Тогава спешно бяха емитирани ДЦК за 1.3 милиарда лева, записани от други банки.
Според данните на централната банка за 3-те месеца между април и края на юни най-много са привлечените средства в Уникредит Булбанк - над 500 милиона лева. Почти 262 милиона от тях са на граждани и домакинства. Така към края на юни привлечените средства в банката са над 10.82 милиарда лева, или с 4.85% повече, отколкото 3 месеца по-рано. За три месеца с 4.68% са се увеличили привлечените средства в Юробанк България. Към края на юни там има 5.17 милиарда лева. Това значи, че за тримесечието в банката са се влели над 231 милиона лева. С 8.9%, или 158 милиона лева, се увеличават средствата в Алианц банк България. Така към края на юни привлечените средства в банката вече са 1.928 милиарда лева. С 2.8%, или със 153 милиона лева, до 5.64 милиарда лева се увеличават средствата и в Обединена българска банка. Процентно голямо увеличение има и при привлечените средства в Сосиете Женерал Експресбанк - 4.48%. Там са се влели нови над 140 милиона лева и към края на юни банката държи депозити за 3.27 милиарда лева..." - в. „Сега".

Освобождаването на руския дисидент Николай Кобляков от ареста също е сред темите на вестниците в събота.

„Задържаният на софийското летище по искане на Интерпол руски дисидент Николай Кобляков обяви в съда, че е французин, съобщи news.bg
Кобляков изрази желание заседанието в Софийския градски съд да се води на френски език...
Той се яви накуцвайки в СГС, където днес се гледа мярката му за неотклонение.
Впоследствие стана ясно, че причината за накуцването на Кобляков е здравословен проблем. Мъжът с двойно гражданство, френско и руско, бе посрещнат с аплодисменти от граждани - членове на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", които дойдоха лично да изразят подкрепата си за него.
Вчера те съобщиха, че дори търсят квартира, в която да отседне Кобляков, ако му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест".
Кобляков поиска да бъдат използвани личните му телефон и компютър от килията, тъй като в тях се съдържат важни снимки, свързани с активистичната му дейност. По думите му, снимките са много важни за настоящия процес, но администрацията не му е позволила да вземе тези свои вещи..." - в. „Труд".

„Софийски градски съд пусна от ареста Николай Кобляков като мярката му за неотколнение е подписка. Магистратите счетоха, че задържането на Кобляков е неоснователно, защото текстовете, по който е обвинен в руския наказателен кодекс нямат аналог в нашия наказателен закон.
Освен това той е гражданин на Франция, където има постоянен адрес. Тук, в България, също му е осигурен такъв.
Кобляков има и здравосовни проблеми- предвижва се с патерици.
В няколкочасово заседание Софийският градски съд разгледа искането на прокуратурата за временно задържане до 40 дни на Николай Кобляков. За руския и френски гражданин има Европейска заповед за арест, тъй като се е отклонил от правосъдието и се е укрил от властите в Руската федерация. Той е обявен за международно издирване на 17 януари 2013 г. от руските власти чрез Интерпол за извършване на измами в страната в периода декември 2004 - септември 2005 г.
Той бе задържан на летище „София" при влизане в страната с полет от Париж и с постановление на Върховната касационна прокуратура оставен в ареста за 72 часа. Искането за временно задържане е изпратено от руските съдебни власти, съобщи държавното обвинение.
Кобляков е правозащитник, бизнесмен и политически противник на руския президент Владимир Путин. Той е напуснал Русия и живее в Париж, където е базирана организацията му „Свободна Русия".
Кобляков фигурира в Търговския регистър, като собственик на френска фирма...
Според представители на неправителствени организации, които бяха в съдебната зала, мъжът е пристигнал в България по покана да присъства на представянето на социални проекти за жилища за възрастни хора, каквато дейност развива и в други страни..." - в. „Стандарт".