Нови случаи на "син език" в 8 области в страната

В старозагорското село Казанка и казанлъшкото Средногорово има регистрирани случаи на болестта "син език" по преживните животни. Проби са взети и от животни в село Ясеново, предаде БНР.

Доктор Трайко Алчев, председател на Областната колегия на Българския ветеринарен съюз, обвини Агенцията по храните в неадекватно отношение към проблема и попита кой ще носи отговорност за причинените щети в сектора.

Със заповед на областния управител Живка Аладжова са набелязани мерки за ограничаване на разпространението на болестта, а изпълнението им е възложено на Агенцията по храните в Стара Загора.

От името на практикуващите ветеринарни лекари в областта доктор Трайко Алчев е написал протестно писмо до областния управител, че техни представители не са включени в областната епизоотична комисия. Според него още през 2012-а година професор Бойко Ликов е предупредил за очакван бум на болести като "син език", туберкулоза, антракс, а климатичните особености на лятото са допринесли още повече за възникването и разпространението им.

Председателят на старозагорската колегия на Българския ветеринарен съюз подозира, че това нехайство към разоряването на сектора не е случайно и очаква от следващият служебен министър на земеделието и храните спешни мерки за оздравяването му, първата от които е прилагане на имуно-профилактичната програма след връщането на тарифата от 2013-а година.

Мерки срещу разпространението на болестта "син език" влизат в сила в Силистренска област с решение на Областната епизоотична комисия.

Болестта, която засяга само преживните животни, вече е разпространена в 8 области на страната.

С цел недопускане разпространението на заразата в цялата Силистренска област се забранява пашата на животни във вечерните часове и през нощта от 19 до 8 часа сутрин, когато е летежът на мухите, разпространители на заразата.

При сигнал ветеринарите по места трябва спешно да провеждат клинични прегледи с цел бързо установяване на случаи на заболели животни и тяхното изолиране. Те ще следят и за дезинфекцията на оборите, където се отглежда едри и дребни преживни животни.

Забранява се търговията с овце, кози и говеда в цялата област.

Най-близкият до Силистра район, където е установена зараза, е област Шумен.