В още едно село се съмняват за "син език"

В казанлъшко се предприемат спешни мерки

Има съмнения за заразени със "син език" преживни животни в още едно село в Старозагорска област - село Ясеново, община Казанлък.

Вчера стана ясно, че в две ферми в Средногорово има болни животни. Отпуснати се средства за третиране с инсектицидни средства на фермите със заразени животни, за да се спре разнасянето на болестта. В казанлъшко заразените животни са овце.
Във връзка с регистрирани случаи на болестта „Син език” по преживни животни в село Казанка, община Стара Загора, и село Средногорово, община Казанлък, Община Казанлък е предприела всички необходими мерки и действия, произтичащи от решенията на Областната епизоотична комисия.
Още на 18 юли 2014 г. бе проведено заседание на Общинската епизоотична комисия, на която са набелязани превантивни мерки. Във всички населени места на територията на община Казанлък са раздадени и листовки, съдържащи указания за спешни мерки при болестта „Син език”, и са поставени на оживени места.
Важно е да се знае, че болестта „Син език” не се предава на хората и те не са възприемчиви към заболяването. Болестта се предава само на възприемчиви преживни животни и то единствено след ухапване от куликоиди /мокрици/. Млякото и месото от овце също не могат да бъдат преносители на заболяването.
„Син език” е вектор преносимо вирусно заболяване по преживните животни. При домашните животни клинично прояви на болестта най-често се наблюдават при овцете. При засегнатите овце се наблюдават ерозии и улцерации по устната лигавица, задух или куцота в резултат на мускулна некроза и възпаление на копитната цепка. Езикът е цианотичен и излиза от устата Голяма част от инфектираните животни не проявяват клинични признаци.
Причинител и приносител на заболяването са куликоиди /мокрици/, които се развъждат в торовата постеля в торищата на оборите. Проблемът със заболяването „Син език” в България през тази година се дължи основно на влажното време в съчетание с високи температури, довели до бурното неконтролируемо намножаване на насекомите.
За ефективна борба срещу тези насекоми се препоръчва веднъж седмично да се третират помещенията във фермата с инсектицидни средства, като по този начин може да се предотврати намножаването на комарите.