Само България и Белгия се бавят с номинациите си за комисар в ЕК

Имената на претендентите от 22 държави вече са ясни

Само две страни не са номинирали свои кандидат-комисари до вчера, когато изтече поставеният от Жан-Клод Юнкер срок - едната е България, другата - Белгия. Говорител на Юнкер съобщи, че той очаква скоро да има и тези две номинации, и че вече е започнал да обмисля разпределението на ресорите.


Белгия все още няма номинация по причини, сходни с българските - тук вече трети месец продължават преговорите за сформиране на ново федерално правителство, очаква се споразумение до средата на този месец, когато ще бъде предложен и кандадат-комисар.


Имената на претендентите от 22 държави вече са ясни, три страни са представили списък с по няколко имена, също три засега не огласяват своя избор - това са Кипър, Холандия и Дания.


Иначе в комисията "Юнкер" се очаква да има 3-ма бивши премиери - на Естония, Финландия и Латвия, както и 3-ма досегашни външни министри - от Италия, Полша и Унгария, което наред с други авторитетни номинации според наблюдатели обещава тя да бъде значително по-силна като политически орган. В нея ще работят и поне 6 от досегашните комисари - от Австрия, Германия, Румъния, Швеция, Словакия и Хърватия, предава БНР.