Италия не се отказва от номинацията на Федерика Могерини

Могерини среща съпротивата на някои държави-членки заради симпатии си към Русия

Италия официално номинира външния си министър Федерика Могерини за член на следващата Европейска комисия, уточнявайки, че Могерини е кандидат за поста на върховен представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността, предаде агенция "Франс прес".

Премиерът Матео Ренци от няколко седмици настоява пред колегите си да предпочетат Могерини за наследник на сегашния европейски първи дипломат, британката Катрин Аштън. Кандидатурата на Могерини обаче се натъкна на силна съпротива от някои източни държави членки, които смятат, че тя изпитва прекалено големи симпатии към Русия.

Това доведе до спекулации в италианските медии, че Ренци е бил убеден от избрания за председател на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер да оттегли кандидатурата на Могерини и да предложи друг италианец за еврокомисар. В крайна сметка обаче италианският премиер е запазил първоначалната си позиция.

Могерини е втората официална кандидатура за поста, след като Полша също номинира външния си министър - Радослав Шикорски, за наследник на Аштън. Сред спряганите имена за ключовата позиция е и настоящият еврокомисар от България Кристалина Георгиева, която обаче все още не е издигната официално заради политическата ситуация в страната.

Държавните и правителствените ръководители на ЕС ще се съберат на 30 август, за да се опитат да разпределят ключовите позиции в евроинституциите, а Юнкер трябва да им представи разпределението на ресорите сред еврокомисарите, които също да обсъдят.

По принцип решенията на срещите на върха се вземат с консенсус, така че за назначенията по върховете на ЕС ще се търси приемлив за всички страни членки компромис, отбелязва агенцията.