Временното примирие между Израел и "Хамас" пропадна

Двете страни в конфликта подновиха взаимните обвинения

Израелските военни съобщиха на населението на Газа, че подновяват операциите си, като заявиха, че "Хамас" е нарушил планираното 72-часово хуманитарно примирие само няколко часа след влизането му в сила. Армията съобщи, че е предупредила местните жители да не излизат навън, предава БНР.


Около 1460 палестинци, предимно цивилни граждани, са били убити от началото на конфликта. Сред загиналите са и 63 израелци, повечето от които войници.


Междувременно израелски военен говорител съобщи, че израелски войник очевидно е бил заловен от палестинските екстремисти по време на боеве в южната част на ивицата Газа.


Израелските сили, работещи за извеждане от експлоатация на тунел, са били нападнати. Първоначалните данни сочат, че един войник е бил отвлечен от терористите по време на операцията, каза още говорителят.


"Хамас" от своя страна също обвини Израел, че е нарушил примирието, само часове след неговото начало. "Окупаторите нарушиха примирието. Палестинската съпротива действа въз основа на правото на самоотбрана, за да спре клането на нашия народ", заяви говорителят на "Хамас" Фаузи Бархум.