Акция „Пешеходец ” във Велико Търново

За 30 минути органите на реда санкционираха 9 –ма неправилно пресичащи

Акцията започна в 10:00 часа и продължи до 12:00 под ръководството на старши инспектор Валентин Генов от ОД МВР Велико Търново. В централната част на града бяха разположени два полицейски екипа, които следяха за правилното пресичане на пешеходците и за шофьори, които не спират на обозначените места за преминаване. Единият полицейски патрул контролираше движението на кръстовището пред сградата на централната поща, а другият се намираше под студентския стол, където масово хората преминават неправилно.

Целта на полицейската операция е да създаде навик в жителите на града да използват пешеходните пътеки. По думите на ст. инспектор Генов търновците са недисциплинирани на пътя и по тази причина зачестяват пътно-транспортните произшествия с пешеходци. Когато не спазват правилата за пресичане,  те стават уязвими и създават предпоставка за инциденти.

За първите седем месеца на 2014 година на територията на област Велико Търново има 25 пострадали неправилно пресичащи души, а 4 са загинали.  За да бъде променена тази статистика униформените налагаха санкции на пешеходците - нарушители в размер на 20 лв.

Водачите, които пък отнемат предимство на пресичащите на обозначените места получаваха акт на стойност 100лв.

Това не е първата полицейска акция насочена към пешеходците във Велико Търново, но само за 30 минути органите на реда санкционираха 9 неправилно пресичащи.