В споразумението с "Уестингхаус" прозират договорки с корпоративни играчи

АБВ ще сезира ЕК за порочност на процедурата, по която е сключен договорът

Партия АБВ остро възразява срещу подписването на споразумението с "Уестингхаус", свързано с изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй" в последните дни на отиващото си правителство, съобщиха от партията.
С това свое действие правителството за пореден път показа, че заменя прозрачните процедури за защита на българския икономически интерес с договорки и зависимости от отделни корпоративни играчи.
Ядрената енергетика в България има бъдеще, но правителството първо трябваше да даде отговор за съдбата и бъдещето на проекта „Белене”, където страната ни рискува да загуби огромни средства.
Процедурите по изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй" биха могли да започнат, но след като е ясно какво ще се прави в областта на ядрената енергетика през следващите години и при спазване на много ясни процедури, включително съобразени с правото на ЕС.
Подписването на договор с "Уестингхаус", по наше мнение, заобикаля правилата за обществени поръчки, предпоставя изпълнителя на проекта, включително в неговата проучвателна част и не отговаря на правилата, възприети в ЕС.
АБВ ще сезира ЕК за порочната процедура, по която правителството позволи сключването на този договор.