Президентът свиква поредни консултации

Този път заради актуализацията на бюджета

Президентът Росен Плевнелиев събира партиите на политически консултации заради риска в понеделник парламентът да не гласува на второ четене актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса.

Държавният глава, лидерите на политическите сили в 42-то Народно събрание и на партиите, които имат депутати в Европейския парламент ще обсъдят на "Дондуков"2 неотложни финансови въпроси, както и необходимостта от актуализация на държавния бюджет и бюджета на НЗОК за тази година. Има опасност двата закона да не бъдат одобрени окончателно, заради липсата на кворум в Народното събрание, предаде БНР.

За понеделник, 4-ти август, е насрочено извънредно заседание на парламента, на което депутатите трябва да разгледат на второ четене корекциите в сметките за здраве и на държавния бюджет. То може да се провали, тъй като след "Атака" и от ГЕРБ отказват да влязат в пленарната зала. Причина за това са твърденията на левицата, че има нова коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Вчера Българският лекарки съюз призова президента да убеди ГЕРБ да подкрепят актуализацията на бюджета на касата, за да не се превръща здравето на хората в политически залог.

В ситуация на остро партийно противопоставяне президентът ще търси консенсус между политическите сили и ще се опита да ги убеди да подкрепят промените в двата закона.

Росен Плевнелиев ще обсъди актуални икономически и социални въпроси днес и с ръководствата на работодателски и синдикални организации.  Срещата по покана на държавния глава е във връзка със задачите и приоритетите на служебното правителство.