Пак недоразумение в Турция! Правителството не било против жените, които се смеят

Бюлент Арънч твърди, че думите му били извадени от контекста

Турският вицепремиер Бюлент Арънч, който преди няколко дни отправи съвет към жените в страната – да се въздържат от смях на публични места, заяви, че думите му са били извадени от контекста. В същото време порица представителките на нежния пол, „които отиват на почивка с любовниците си, оставяйки съпрузите си на заден план и яхват пилона, веднага щом го видят”.

„Речта ми не бе насочена единствено към жените, а и към мъжете”, каза Арънч в отговор на журналистически въпрос.
Изказването му, което предизвика остроумен протест в социалните мрежи – хиляди жени публикуваха свои снимки с широки усмивки, бе направено по време на церемония за началото на мюсюлманския празник Шекер Байрам. Арънч обясни, че идеята му е била да напомни и на мъжете, и на жените, че трябва да бъдат целомъдрени, да притежават чувство за срам и чест.

"Целомъдрието е изключително важно. Те не е само име. То е украшение както за жените, така и за мъжете. Тя (жената) трябва да е целомъдрена. Мъжът също. Той няма да е женкар, той ще бъде обвързан със съпругата си. Той ще обича своите деца. Жената ще знае какво й е забранено и какво – позволено. Тя няма да се смее на публични места. Тя ще запази своето целомъдрие", заяви той в изказването си, предизвиквайки пламенен дебат на 28 юли.

Два дни по-късно Арънч защити думите си и коментира, че някой е взел малка част от дългата му час и половина реч и е намерил повод да го критикува.

„Стоя зад думите си”, заяви турският вицепремиер. Според него да караш жените да не се смеят е „нерационално”, а цялата му реч е била за „общите правила на етиката и добрите нрави”.

„Има някои артисти, които ми изпращат свои снимки с изкуствени усмивки. Истинският смях облекчава, но тези са изкуствени. Тези (жени), които отиват на почивка с любовниците си, оставяйки съпрузите си на заден план и яхват пилона, веднага щом го видят. Можете да живеете по този начин. Ние не одобряваме такъв стил на живот и не живеем така”, добави Арънч.

Той не спомена към кого отправя критиката си, но съпруга на футболиста на Фенербахче Джанер Еркин – Асена Еркин, публикува своя снимка в Instagram, с която сподели, че когато види пилон за танци, не би пропуснала шанса да го използва. По-късно Асена Еркин свали кадъра от профила си, но в интернет има негови скрийншоти.