Възпитаници на арт школа "Колорит" триумфираха в Словакия

Отличия от Биенале на фантазията за децата на арт школа „Колорит”

Пет деца от арт школа „Колорит” станаха носители на награди от 21-то „Биенале на фантазията” в Словакия, съобщи ръководителката на школата Майя Ананиева. Конкурсът се организира от Художествената галерия в град Мартин.

„Всяко издание на конкурса е уникално, защото темата е винаги различна. Тази година организаторите отправиха предизвикателство към децата от цвят да рисуват по „Малкият принц” на Екзюпери – „Истински се вижда само със сърцето. Същественото е невидимо за очите”, разказа Ананиева. За своите деца тя е избрала да пресъздадат темата чрез  живописни абстрактни картини. Международното жури е оценило високо творбите на плевенските деца. Носители на почетните награди на конкурса са Полина Петрова – 6г., 9-годишните  близначки Ива Тинчева и Клара Тинчева, и 11-годишните Александра Петрова и Елеонора Герганова.

Международната изложба е експонирана по традиция в залите на Турцианска художествена галерия в град Мартин. През 2012г. Биенале на фантазията гостува с представителна изложба – избрани творби  в Художествена галерия „Илия Бешков” – Плевен в програмата на Европейския проект „Нощ в галерията”, отбеляза Ананиева.