От следващите избори бюлетините ще се броят по два пъти

Първо, ще се броят действителните гласове, а след това преференциите за всеки кандидат

Централната избирателна комисия (ЦИК) определи правилата, по които ще бъде отчитан преференциалния вот при избор на народни представители и общински съветници, съобщи БНР.

Новите указания задават последователността, по която трябва да действат членовете на секционните комисии. Става ясно, че бюлетините задължително ще се броят два пъти.

Такива инструкции липсваха за провеждането на Европейските избори, поради което всяка секционна избирателна комисия решаваше сама как ще брои гласовете.

Според решението на ЦИК, първо ще се броят действителните гласове на всяка партия и ще се вписват в протоколите. След това ще се пристъпва към преброяване на преференциите за всеки отделен кандидат в партийните листи. За целта ще има бланки-чернови.

При първото броене бюлетините ще се преброяват на купчини. След това член от секционната комисия ще взима бюлетина от купчината с действителните гласове за партията или коалицията. Той ще трябва да я покаже, да обяви поредния ѝ номер както и кандидатът, за който е посочена преференция. Ще се обявява и това, че няма отбелязано предпочитание за кандидат от дадената листа. Ще се отчита и знакът, с който избирателят е упражнил правото си на глас - дали Х или V, както и цвета на мастилото - дали е гласувано със задължителния по закон химикал, пишещ в синьо.