Евакуираха с военна фрегата гръцката дипломатическа мисия в Либия

Редица европейски държави също оттеглиха дипломатите си от страната

Евакуират с военна фрегата пълния състав на гръцката дипломатическа мисия в Либия, съобщава кореспондентът на БНР. При пристигането на фрегатата „Саламиас" на пристанище в Триполи, заедно с дипломатите желание да напуснат страната са заявили и още 80 гръцки граждани.

Атина е получила искане от правителствата на няколко европейски страни, както и от Китай, да включи в спасителната акция и техни граждани.

Министерство на отбраната участва в акцията. Единствената възможност за евакуация е с фрегатата, тъй като използването на военни самолети е невъзможно заради въоръжените сблъсъци в Триполи. Висок риск крие и евакуация с автомобили от Триполи до Тунис.

На екипажа на фрегата има и група професионални водолази.

Гърция е единствената страна, която изпрати военна фрегата за евакуация на своите граждани в Либия, където напрежението ескалира. Засега няма информация дали сред евакуираните има и български граждани, пожелали да напуснат страната. Късно тази вечер се очаква фрегатата да пристигне на гръцко пристанище.

Припомняме, Външното ни министерство призова българите да преустановят всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейна територия - да напуснат незабавно страната. Съставът на българското посолство в Триполи бе евакуиран. Редица други държави направиха същото.