20% такса за ВЕИ е противоконституционна, обяви съдът

Решението е подкрепено с почти пълно мнозинство

Конституционният съд обяви за противоконституционна въведената 20 % такса за ВЕИ производителите. На заседание днес КС се произнесе с решение по конституционно дело № 1/2014 г.  То е срещу таксата за ВЕИ производителите на ток от слънце и вятър в размер на 20% от приходите им, въведени с преходните и заключителните разпоредби на закона за Бюджет 2014 г. Съдът определи тази част от закон за противоконстиуционна. Решението е подкрепено с почти пълно мнозинство - 10 съдии от общо 12. Припомняме, съдът определи датата за решаване на въпроса по същество, след като правителството на Пламен Орешарски подаде оставка. Не ясно какво е попречило на конституционните съдии да излязат с решение по-рано, след като по-голямата част от заведените през тази година дела в КС вече са или решени, или прекратени, предаде News.bg.

Докладчик по делото е съдия Димитър Токушев. Припомняме, именно негова лекция не успя да се състои вследствие на протест на студентите от СУ, който по-късно прерасна в т.нар движение на Ранобудните студенти. Тогава те искаха от преподавателя си обяснение защо е гласувал оставането на Делян Пеевски като депутат при положение, че е положил клетва за шеф на ДАНС.

"Такса ВЕИ" беше наложена след изненадващо предложение на Атака, внесено между двете четения на Бюджет 2014. Идеята бе подкрепена мигновено от БСП и ДПС, както и от правителството. Целта беше да се осигурят приходи за енергийни инвестиции, като на широката общественост стана ясно, че с този налог се цели осигуряване на средства за изпадналата в затруднения Национална електрическа компания.

Очакваните приходи по това перо са 120 млн. лв. като към края на април бяха събрани почти 40 млн. лв.

Според някои тълкувания на практиката на конституционния съд, събраните до момента средства няма да подлежат на възстановяване.