Върховната Рада не прие оставката на премиера Арсений Яценюк

Върховната Рада прие поисканите от него законодателни мерки

Върховната Рада отхвърли оставката на украинския премиер Арсений Яценюк и одобри изпращането на чужди сили в зоната на разбилия се малайзийски самолет.
Само 16 депутати са гласували за оттеглянето на министър-председателя, предаде РИА Новости.

"Това означава, че кабинетът получи вот на доверие", заяви лидерът на парламентарната фракция на партия „Батькивщина” Сергей Соболев.

Яценюк получи овации от депутатите след вота, който бе излъчен пряко по телевизията.

Върховната Рада прие и поисканите от него законодателни мерки - поправките в бюджета за увеличаване финансирането на армията и за да се запази споразумението за финансова помощ с Международния валутен фонд, съобщи БТА.

Освен това депутатите одобриха изпращането на въоръжени сили от Холандия и Австралия в зоната, където падна малайзийския самолет.

Одобреният проект предвижда холандската мисия да бъде съставена от 700 души „военен и цивилен персонал”. Австралия пък може да изпрати в зоната на катастрофата до 250 души – полицаи, военни и цивилни служители.

Украинският премиер подаде оставка на 24 юли заради разпадането на управляващата коалиция в парламента и блокирането на инициативи на правителството.

Тогава двете партии, които изиграха ключова роля в протестите, свалили бившия президент Виктор Янукович – УДАР на Виталий Кличко и националистическата "Свобода" – обявиха, че напускат управляващата коалиция. Аргументът им беше, че парламентът трябва да бъде прочистен от "агентите на Москва", а ходът им отвори вратите за предсрочни избори.

Оставката на украинския премиер автоматично означава и оставка на правителството.