Нашите зъби са нашето досие

Оловото в зъбите ни показва къде сме израснали

Зъбите ни пазят с години уникална информация за нас, разкриват учени - дори и дълго след смъртта ни. Оказва се, че оловото в човешките зъби крие ключа към това къде е отрасъл даден индивид, информира БТА, цитирайки "Ройтерс".

Тези данни могат помогнат в криминални разследвания, както и на археолозите, които изследват телата на отдавна умрели хора или разложени тела, сочат резултатите от изследването. Негов автор е роденият в България учен Георги Каменов от Университета на
Флорида.

"Тъй като оловните залежи са различни в отделните части на света, а зъбите на младите хора поглъщат следи от този метал в околната среда, районът, където даден индивид е отрасъл, може да бъде посочен чрез анализ на оловото в зъбите му - заяви геологът Каменов. - Ако човек е роден в Европа, а след това се е установил в САЩ, това може да се види в зъбите му. Аз съм роден в България, така че имам този европейски характерен "белег".

Ученият поясни, че работил заедно със следователи над изоставени случаи и че анализът на оловото в човешки зъби им позволил да стеснят полето на изследванията си.

Освен че помага на властите да идентифицират тела на умрели хора, методът позволява на археолозите да свържат тленни останки с даден исторически период.

Последствията от употребата на оловен бензин между 20-те и 80-те години на миналия век се забелязват в зъбите, а това може да стесни полето на изследванията, свързани с определяне на възрастта на даден индивид. Зъбите могат също да разкрият дали той се е обучавал в САЩ или други райони в чужбина - в Европа, Южна Америка, Австралия.

"Освен това анализът на кислорода в костите, които регенирират на всеки 7-10 години, може да посочи къде даден индивид е прекарал последното десетилетие", отбеляза Каменов.

Резултатите от изследването ще бъдат публикувани в Science of the Total Environment.