Шофьорите и АПИ се разбраха - блокада няма да има!

Неразбирателството между страните щеше да доведе до блокиране на всички изходи на столицата от петък

Превозвачите отмениха насрочената блокада на изходите на София в петък заради предстоящи партийни прояви и проявена „диалогичност” от КАТ и пътната агенция, съобщи Dariknews.

Заплахата всички изходи на столицата да бъдат блокирани с камиони дойде заради заповед на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ), в която се ограничава движението им по магистралите и ключовите първокласни пътища в най-интензивните периоди на трафик през лятото. 

След среща обаче е договорен компромисен вариант.

Пред Дарик зам.-председателят на една от браншовите организации Красимир Лалов съобщи, че с „олекотения” вариант превозвачите ще успеят да направят доставките в срок.

Заплахата за блокада на столицата в петък дойде, след като превозвачите бяха изненадани от забрана да се движат по магистралите и огромна част от първокласните пътища в най-натоварените часове на трафика петък и неделя през летните месеци.

Пред Дарик шефът на пътната агенция инж. Стефан Чайков заяви: „Част от пътищата първи и втори клас, който бяха в заповедта, ще отпаднат, за да може да се използват от превозвачите в случай на нужда като алтернативни трасета”. 
„Проблемът в заповедта и това, което принуди превозвачите да заплашат с протестни действия, беше, че в желанието си да осигурим безопасно движение, бяхме твърде рестриктивни и те останаха без всякаква алтернатива. Сега този недостатък на заповедта ще бъде отстранен”, уточни той. По думите му спешната заповед от юли е провокирана от множеството пътни инциденти.

От своя страна пред Дарик Красимир Лалов заяви, че протестът няма да се състои, защото властите са проявили диалогичност и са оставили алтернативни маршрути.