Строят най-големият воден самолет в Китай

Компанията China Aviation Industry General Aircraft (CAIGA) започва изграждането на TA-600 – прототип на огромен воден самолет, който може да се приземява и излита от вода, пише Popular Science. След завършването си през 2015 година TA-600 ще излита, понасяйки във въздуха тежест от 53.5 тона, със 6 тона повече от японския ShinMaywa US-2, който е най-големият воден самолет в момента. Обхвата на бъдещия рекордьор ще бъде 5500 километра, размаха на крилете му – над 40 метра, а задвижването му ще се осигурява от четири турбопроп двигателя. По отношение на дизайна ТА-600 е базиран на друг китайски проект – 45-тонния Harbin SH-5. В исторически план най-големият воден самолет, който някога е изграждан е Hughes H-4, с тегло 180 тона, 97-метров размах на крилата и осем двигателя.
Водните самолети са технология, чийто пик се наблюдава през 40-те години на миналия век, но тя може да предложни някои нови преимущества за желанието за технологично развитие на китайската страна. Водните самолети са изключително гъвкави, тъй като могат да се приземяват на повечето големи водни повърхности.
Директорът на CAIGA Фу Джунксу заявява, че ТА-600 ще се използва за борба с горските пожари и за спасителни и издирвателни морски операции. Способността му да се приземява на вода означава, че бързо ще може да изпомпва тонове вода за гасене на пожари в горските масиви. От гледна точка на спасителните мисии, приземяването в близост до хора, оцелели в морето ще осигури бързината, изключително важна за спасяването им, предаде ИА Фокус.