Снимат "Междузвездни войни" седми епизод на ирландски остров

Снимките на някои от сцените на седмия епизод от "Междузвездни войни" бяха пренесени на острова-резерват Скелиг-Майкъл, разположен на 12 километра от южния бряг на Ирландия, предаде БТА.

На острова, чието име в превод означава "Скалата на архангел Михаил", е разположен древен келтски манастир. По време на снимките туристите няма да могат да посещават тази  екзотична дестинация, включена в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Скелиг-Майкъл е известен и със своя природен резерват, където гнездят многобройни морски птици. По време на снимките няма да бъдат използвани масово хеликоптери, за да не бъдат обезпокоявани пернатите. По-рано местните папараци проследиха движенията на режисьора Джей Джей Ейбрамс. Местните власти предприеха безпрецедентни мерки за сигурност. Крайбрежните води се патрулират от кораби на бреговата охрана на Ирландия.

Островът е известен също с необичайните си постройки, които напомнят груби пчелни кошери, увиснали на върха на скалите на височина 218 метра. До тях се стига по опасна тясна пътечка с широчина 1 метър. Преди няколко години на това място загинаха двама американски туристи, които се подхлъзнаха и паднаха в пропастта. Световната премиера на новия епизод на "Междузвездни войни" е насрочена за 18 декември 2015 година.