"Булгаргаз" отнесе глоба от 23,4 млн. лева от КЗК

Общественият доставчик е уличен за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи рекордна глоба в размер на 23,4 млн. лева на обществения доставчик на природен газ "Булгаргаз" ЕАД за злоупотреба с господстващо положение. Това информираха от пресцентъра на антимонополния орган.

Според КЗК "Булгаргаз" е налагал нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ в периода между 2 август 2010 и 31 декември 2012 г.

През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите.

Не на последно място, "Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени Указания и Таблици със заложени в тях формули. Спазването на Указанията и коректното попълване на Таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества".

Комисията счита поведението на дружеството за "експлоатативно", тъй като неговите клиенти, крайни снабдители и потребители, нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него.

Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ, посочва КЗК.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.