В 64 населени места у нас има "син език"

Продължават протестите на ветеринарите срещу безхаберието на държавата

В 64 населени места в страната са регистрирани огнища на заболяването "син език" при животните. Това алармираха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Най-много са засегнатите райони в Югоизточна България. Открити са болни животни и в Шуменския регион.

Междувременно продължават протестите на практикуващите ветеринари, продиктувани от решението на държавата да намали драстично парите за профилактика на животните.

80 животни вече са умрели, уточняват от БАБХ. Според ветеринарния лекар Мирослав Първанов заболяването вероятно ще засегне цялата страна, а засегнатите животни трябва да бъдат. Той посочи възможните решения.

"В краткосрочен план единственият начин да се решат проблемите е новият МС, по най-бързия начин, да приеме тарифата от миналата година, което би ни дало възможност да извършим в държавата профилактична програма, но по принцип в дългосрочен план три важни неща трябва да се случат - изцяло нов закон за ветеринарно-медицинското дело, излизане на здравеопазването на животните от шапката на БАБХ, ясно разграничаване на функциите кой е контролен орган, кой е практикуващ лекар и това да не се смесва и да не се манипулира", заяви той пред БНР.

Първанов обвини Агенцията по безопасност на храните, че манипулира общественото мнение и прехвърля вината върху ветеринарните лекари с частна практика.

Председателят на Националната овцевъдна асоциация Бисер Чилингиров предупреди, че загуби от конфликта търпят не само фермерите, а цялата държава.

"В момента пазарите са спрени. Ние сме потърпевши от това нехайство, от това безхаберие, от тази престъпност, бих казал", каза той.