Стопани изхвърлят черните си котки, не излизали добре на селфита

Не съдете за котките по козината, а по характера им, призовават от британска организация за защита на животните

Изглежда селфитата носят лош късмет на черните котки. Недобросъвестни стопани ги изоставят, тъй като не изглеждали добре на популярните самоснимки, информира БТА.

С нарастването на популярността на селфитата с домашни любимци се увеличава броят на изоставените черни котки, алармират от британското Кралско дружество за предотвратяване на жестокостта към животните (RSPCA). По данни на организацията около 70% от поверените на грижите й 1000 писани са с тъмна козина.

От дружеството отбелязват още, че изпитват сериозни затруднения в намирането на нов дом за тях.

"В британския фолклор черните котки са символ на късмет. Оказва се обаче, че самите те не са големи късметлии. Защо? Защото стопаните им не ги смятат за достатъчно фотогенични, за да се снимат заедно с тях на придобиващите все по-голяма популярност селфита с домашни любимци", разказва говорител на Кралското дружество.

И добавя: "Наистина сме озадачени от случващото се и призоваваме хората да съдят за котките не по техния цвят, а по характера им".

"Черното никак не се харесва в момента. Най-популярни сред хората са рижавите котараци. Грижим се за около 300 котки годишно, но сега приютът ни е "пълен до пръсване", като черните котки са в изобилие", казва Рони Макмилън от спасителния център "Милууд" в Едуолтън, където само през последните няколко седмици са приютени девет изоставени черни писани.