Руските железници са готови да пуснат вагони за пушачи

"Ако се промени законът за забрана на пушенето, железничарите ще реагират веднага"

Руската железопътна компания РЖД е готова да прикачи към пътническите влакове за далечни разстояния специални вагони за пушачи, предаде БГНЕС.

"Ако се промени законът за забрана на пушенето, железничарите ще реагират веднага", заявява вицепрезидентът на компанията Анатолий Мешчеряков пред руското издание "Известия".

Според него "вагоните за пушачи ще се различават от останалите по подобрената вентилационна система и по-високата цена на билета".

Според председателя на парламентарната комисия по здравеопазване Сергей Калашников поправката в закона срещу тютюнопушенето може да бъде приета през есента.

"Пушачите са готови да плащат за билет в специалните вагони с 10, с 15 и дори с 20% повече от обикновения", отбелязва изпълнителният директор на Общоруското движение за защита на правата на пушещите Андрей Лоскутов.

Законът срещу пушенето влезе в сила в Русия на 1 юни 2013 година, но частично. Забранен е тютюневият дим в подлези, офиси, болници, училища и вузове, на детски площадки и плажове, в бензиностанции, както и на разстояние по-малко от 15 метра от входовете за метрото, на спирките на градския транспорт, на гарите, автогарите и летищата.

От 1 юни 2014 година е забранено пушенето и в заведенията за обществено хранене, хотели, общежития, покрити пазари и други търговски обекти, в крайградските електрички, във водния транспорт и във влаковете за далечни разстояния, припомня ИТАР-ТАСС.

Железопътният транспорт е популярен в Русия, където влаковете на далечни разстояния пътуват с дни.