Посрещаме август с блокада на всички изходи на София

Превозвачите излизат на протест

От 15.00 часа в петък, 1 август, всички изходи на София ще бъдат затворени. Това обяви зам.-председателят на Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП) Красимир Лалов, цитиран от БГНЕС.

Превозвачите ще протестират заради заповедта на Агенция "Пътна инфраструктура" от 22 юли, която налага нови ограничения за движението на камиони над 12 тона.

Според новата заповед пътищата, на които има наложени ограничения за движение на тежките камиони и специализирана техника в петък от 18 до 21 часа и в неделя от 14 до 20 часа, са увеличени от 5 първокласни и един второкласен на 12 първокласни и 5 второкласни, а към тях вече са добавени и всички автомагистрали.

"Новите разпоредби изменят заповедта от месец март тази година, която беше дългосрочна и съгласувана с НСБП, КАТ-Пътната полиция, Асоциацията на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ), както и Българската асоциация на пострадалите при катастрофи", недоволства Красимир Лалов.

"Превозвачите не могат да си обяснят защо например е ограничено движението им по пътя към Смолян, до където няма железопътен транспорт и целият Родопски регион се снабдява със стоки по шосе и от камиони. До момента ограничение за магистралите не е имало именно заради мотива, че аутобаните се изграждат, за да обслужват и бизнеса", обяснява Лалов.

"Призоваваме ви до 31 юли да отмените заповедта, ", обърнаха се превозвачите към председателя на АПИ Стефан Чайков. По думите им, ако това не стане, ще бъдат принудени да затворят всички входно-изходни артерии на София и основни пътни артерии.