Великобритания затяга мерките срещу туристите на Острова

Имигрантите задължително трябва да са работили на Острова, преди да имат право да кандидатстват за социални помощи

Британският министър на труда и пенсиите Йън Дънкан Смит заяви, че имигрантите от Европейския съюз задължително трябва да са работили на Острова, преди да имат право да кандидатстват за социални помощи, предаде кореспондент на БНР в Лондон.

Идеята на Смит надгражда предложенията за ограничаване на достъпа на чужденци до социалната система на Великобритания, обявени от премиера Дейвид Камерън във вторник.

Припомняме, че идеята, обявена от премиера беше от ноември гражданите на Евросъюза да получават помощи за безработни и детски добавки не в продължение на половин година, а само за три месеца. Днес социалният министър на Обединеното кралство заяви, че трябва да се забрани на имигрантите да се възползват от социалната система, ако не са плащали данъци на Острова.

В интервю за местни медии Смит намекна, че Великобритания би искала да предприеме още по-радикални мерки срещу т.нар. „социални туристи", но ЕС възпрепятства усилията ѝ в тази насока.

В случай, че принципът на свободно движение на работна ръка и хора в ЕС не се промени, за британското правителство остава само възможността да се опитва да затруднява достъпа на новопристигнали имигранти до социалната система.

Според социалния министър обаче има „нарастващо общо разбиране" с други европейски държави, сред които Германия, Холандия и Испания, че трябва да има промяна на правилата трябва, както и по-строг контрол върху притока на чужденци.

От ЕК заявиха, че ще проучат дали новите мерки на правителството в Лондон не нарушават законите на ЕС. Една от мерките например е свободните работни места на Острова да бъдат обявявани първо в Обединетото кралство и едва след това в други европейски страни.