Поройните дъждове в Бургаско съсипаха земеделските площи

Житата са наводнени, в нивите не могат да влязат комбайни

Огромни щети на земеделските площи са предизвикали поройните дъждове изсипали се над Бургаско през изминалата седмица.  Десетки декари с пшеница са прогизнали в една педя вода. Само в село Константиново тонове зърно лежи под водата. Зърнопроидводителите в областта не помнят подобно бедствие от години. От дъждовете жътвата в областта е блокирана, а житата са наводнени и в нивите не могат да влязат комбайни. От честите валежи качеството на зърното се е влошило, казаха зърнопроизводители.

Стопаните се събраха на среща в областна упава, където обявиха, че основвният проблем идвал и от некачествената работа на „Напоителни системи“. Не били почистени нито напоителните , нито отводнителните канали. От дружеството обаче контрираха, че са действали своевременно за изпомпване на водите, които в определи части от областта са били с необичайно високи стойности от порядъка на 240 литра на кв. метър.

Засегнатите от наводненията земеделски производители ще подготвят свои писмени молби до областната дирекция по земеделие, в които ще настояват специализираните експертни комисии, да констатират точния размер на поражения върху тяхната земя и продукция. След констатиране на щетите производителите ще могат да ползват държавни помощи за компенсация на загубите си.