Депутатите приеха на първо четене актуализацията на държавния бюджет

Корекцията е необходима, ако не искаме държавата да изпадне във финансов колапс, подчерта Станислав Иванов от ГЕРБ

Със 117 гласа "за" и 61 "против" на първо четене беше приет Законът за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет. Това стана по време на извънредното заседание на 42-рото Народно събрание във връзка с актуализацията на бюджета на Националната здравноосигурителна каса. По-рано днес промените в Закона за бюджета на НЗОК също минаха на първо четене.

"Актуализацията на бюджета е задължителна, ако искаме държавата да продължи да работи, а не да изпадне във финансов колапс", заяви пред "Фокус" депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов. По думите му, промяната в държавния бюджет трябва да бъде приета дори само заради бюджета на Здравната каса, защото няма откъде да дойдат парите и за касата.

"След като има такова входирано искане от Министерски съвет, значи това е реалното, което трябва да се случи. Разбира се, показателите, които те предлагат да се променят, според нас не са с необходимите нива, затова ние може би ще внесем допълнителни предложения за промяна – за увеличаване на лимитите, но това е между първо и второ четене.

На първо четене бюджетът трябва да бъде гласуван, защото той е входиран от МС. За експертът Орешарски, за когото година и два месеца слушахме, че е най-добрия финансов експерт в страната, затова, че финансовият министър си е променил мнението, ако го е променил, причината трябва да се търси именно в задкулисието, поради което беше създадено това правителство и управляваше държавата една година", каза народният представител.

Според него корекцията на държавния бюджет е необходима, защото в противен случай ще бъдат загубени много пари. Няма да бъдат разплатени от оперативните програми, например към фирмите, които работят по договори, не е ясно и от къде ще дойдат парите за бюджета на Здравната каса, подчерта депутатът.