Водата в Кърджали все още не става за пиене

Възникналите проблеми на язовир Боровица заплашват да оставят 65 000 души без питейна вода

Вече пети ден над 65 000 души в Кърджалийско са без годна за пиене вода, информира Нова ТВ. Причината е природно бедствие, което е предизвикало нов проблем - опасност за язовир Боровица, който снабдява региона с вода.

Напоследък питейната вода, предназначена за градовете Кърджали и Момчилград и още 35 села в областта, в които живеят общо около 65 000 души, е толкова мътна, че пречиствателната станция, която трябва да я обработи, на моменти не е могла да се справи с това. Проблемът идва оттам, че в язовира се е натрупало голямо количество отпадъци - дървета и листна маса.

След бурята миналата седмица приливната вълна от над 1,5 метра напълно е затлачила водоема.

Местното ВиК дружетво започна дезинфекциране на тръбопроводите с хлор. Резултатите от микробиологичните изследвания на водата обаче ще станат ясни след два-три дни, за да покажат дали водата е годна за пиене.
От областната управа алармираха, че замърсяването на язовира е изключително сериозен проблем заради специалния преливник и ще търсят помощ от държавата за разчистването на дънерите и калта.

Проблемът с негодната вода се разследва и от Окръжната прокуратура заради сигнал, че в пречиствателната станция се използват нови препарати. Вчера народният представител на ГЕРБ Цвета Караянчева сезира съдебния орган за влошеното качество на питейната вода от язовир Боровица и продължаващото многократно завишение на нейната мътност.