Българското посолство в Триполи е евакуирано

Няма пряка опасност за българите в Либия, смятат от МВнР

Либия евакуира посолството на България в столицата Триполи заради сложната обстановка в страната. Това съобщи пред БНР говорителят на българското МВнР Венцислав Генков.

По думите му засега няма българи, които да са потърсили помощ в посолството и няма пряка опасност за живота и сигурността на българите на територията на Либия. В момента те са около 100 души, предимно работници, които отказват да напуснат страната, уточни Генков.

В случай на нужда от екстрено съдействие българските граждани на територията на Джамахирията биха могли да са обръщат към делегацията на ЕС в Триполи, както и към дипломатическите представителства на Малта, Франция, Унгария, Италия или Румъния.

Вчера от ведомството призоваха българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Либия, а намиращите се на нейната територия да напуснат незабавно страната във връзка с ескалацията на напрежението там.

Днес външното министерство на Сърбия препоръча същото на сърбите в Либия - да напуснат страната, а останалите да се въздържат от пътуване в Либия заради активизирането на въоръжените сблъсъци.

Министерството посочи, че сръбските граждани в Либия могат да се обръщат за съвети за възможните начини за напускане на Либия към сръбското посолство в Триполи, което засега остава отворено. Препоръчва се също сърбите в Либия да изпратят в посолството свои координати за контакт.

Международното летище в Триполи е затворено, а другите летища работят в ограничен режим, без точен график на полетите. Едно от възможните направления за напускане на Либия е по суша през Тунис, се казва в съобщението на сръбското министерство.

Най-малко 30 души са били убити през нощта и тази сутрин в източния либийски град Бенгази, по време на тежки сблъсъци с участието на военни самолети и ракети между правителствените специални сили и ислямистки бойци.