МЗХ прецака фермерите за земеделските субсидии

Ведомството прие методика за разпределяне на плащанията, срещу която браншът протестира

Министерството на земеделието и храните (МЗХ), чийто министър и зам.-министри в момента са в оставка, реши да внесе без промени концепцията за метода за разпределяне на земеделските субсидии за следващия седемгодишен период. Това информира БНР.

Методиката беше внесена в Министерски съвет въпреки съпротивата на браншовите организации. Основният протест е срещу предложената от ДПС схема за подпомагане на дребните стопани с по 1250 евро.

От бранша определят хода на земеделското министерство като предизборен.

"Всички браншови организации се обединихме категорично против схемата за дребните земеделски стопанства. Тази схема по никакъв начин не е ефективна, тя не стимулира конкурентоспособността в земеделието, а напротив, стимулира разпокъсването на земята и имаме опасения, че ще се стартира с изнудване, което реално вече е факт, изнудване на фермерите от собствениците на земята за увеличаване на рентите при кандидатите под въпросната схема.

За дребните стопанства се очаква да бъдат повече от 116 хиляди. Никаква проверка. Дават се едни пари на калпак, това си е абсолютна форма на социално подпомагане", заяви Пламен Драгнев от Асоциацията на агроекологичните производители.

В момента няма много време за промени, тъй като най-късно до петък, 1 август, България трябва да представи в Брюксел концепцията за разпределяне на субсидиите.