Пенсионерите със сметки в КТБ имат още седмица, за да си сменят банката

Същото важи и за дъщерната банка "Креди Агрикол", която е под специален надзор и не работи с клиенти

До 4 август (понеделник) всички пенсионери, които имат сметки в КТБ и "Креди Агрикол България", могат да си сменят банката. Това съобщи Националният осигурителен институт (НОИ), който увеличи срока за това.

Около 1200 пенсионери са получили пенсиите си за юли на сметки в двете банки, които са поставени под специален надзор и не обслужват клиентите си, стана ясно по-рано днес, припомня bTV.

НОИ няма право да задържа каквито и да било плащания към бенефициентите си преди съответното лице изрично да е поискало това от държавната институция, уточниха от института. От там обаче подчертаха, че банковата сметка, на която получават парите си, се избира изцяло по волята на клиентите и НОИ няма право да се меси в този избор.

При подаване на заявления за смяна на платеца до края на работния ден на 4 август 2014 г., пенсиите на лицата ще се изплащат чрез новия заявен платец още от месец август, информират от НОИ.

От института напомнят, че за промяна на банкова сметка лицата подават заявление до териториалното поделение на института, което изплаща пенсията им, заедно с копие от документ на банката с номера на новата банкова сметка на титуляря.

Лицата, които искат да получават пенсията си чрез пощенска станция, следва да подадат в съответното териториално поделение на НОИ заявление за изплащане на пенсията, като представят лична карта или удостоверение за регистрация по настоящ адрес.