Ветеринарите пак протестираха срещу чиновнически решения

Земеделското министерство спира профилактиката, това е опасно, алармираха доктори и животновъди

Десетки старозагорски ветеринарни лекари и животновъди излязоха на протест пред сградата на Областната дирекция по безопасност на храните. Недоволството им е продължение на общонационалния протест, а действията са насочени срещу цялостната политика на държавата относно сектор Животновъдство и натиска, оказван върху ветеринарните лекари да подпишат договори, неизгодни за тях.

Те настояват да бъде променена тарифата за извършване на имунопрофилактична дейност на животните.
От няколко месеца в региона животните не се изследват за заразни и паразитни болести, внесохме жалба до Административния съд, заяви д-р Трайко Алчев, председател на областната колегия на Българския ветеринарен съюз.
Според него, заради неадекватната политика на МЗ и на Агенцията по безопасност на храните, в последните години у нас се увеличават болестите по животните. В момента има туберкулозни огнища, огнища на свински език, на антракс. Всичко това се дължи на безхаберието и неуредиците в двете институции, заради които цяла година е блокирана профилактичната програма за животните. Това може да доведе до избухване на заразни болести, които са опасни и за хората, предупреди д-р Алчев.
В подкрепа на лекарите на протеста дойдоха и представители на животновъдния бранш.
След като националният протест на ветеринарите в началото на юли не успя да постигне целите си, сега ветеринарите се надяват внимание да им обърне служебният земеделски министър.