"Южен поток" с добра екооценка

Газопроводът едва ли ще повлияе значително върху екологията на Черно море и морския бряг, се казва в доклада за ОВОСС на проекта

Международните експерти URS Infrastructure and Environment UK Limited публикуваха доклада за Оценка на въздействието върху околната и социалната среда (ОВОСС) за българския участък на морския газопровод "Южен поток", информира Нова ТВ.

В заключенията на доклада се посочва, че строителството и експлоатацията на тръбопроводите в морски води не се очаква да имат значително влияние върху екологията на Черно море и българския бряг, където морският газопровод излиза на сушата.

Оценката съдържа допълнителни анализи за околната среда, културното наследство и социално-икономическите аспекти на проекта. Разгледани са по-детайлно въздействието на инвестиционния проект върху населението и уязвимите групи в околността.

Икономическите ползи на проекта са налице, отчитат експертите. Те са свързани с възможността за трудова заетост и увеличено търсене на продукти и услуги по време на строежа.

Морският газопровод "Южен поток" преминава по дъното на Черно море. Той ще увеличи сигурността на доставките на природен газ от Русия за Централна и Югоизгочна Европа, тъй като създава нов маршрут за доставки и осигурява допълнителен транзитен капацитет.

"Южен поток" е с дължина 931 км, започвайки от руския черноморски бряг в района на Анапа, пресича Изключителната икономическа зона на Турция и излиза на българския бряг в близост до Варна.