Лидерите на АОК ще бъдат обвинени за трафик на органи

Етнически сърби и цигани са били убивани, отвличани и незаконно затваряни в лагери

Бивши лидери от „самия връх на ръководството“ на Армията за освобождение на Косово (АОК) ще бъдат обвинени във военни престъпления, престъпления срещу човечеството и нарушаване на международното хуманитарно право, съобщава БТА.


Това стана ясно на пресконференция в Брюксел, на която специалния разследващ екип от прокурори и следователи, сформиран от Европейския съюз, представи резултати от работата си.


Ръководителят на екипа Клинт Уилямсън обяви, че са намерени доказателства за систематични престъпления против национални малцинства в Косово и особено срещу сърби и роми.


Те са били убивани, отвличани и незаконно затваряни в лагери.
„След края на конфликта в Косово през 1999 г. елементи от командването на АОК организираха етническо прочистване южно от река Ибър, а след това елиминиране на политически съперници“, отбеляза Уилямсън и добави, че не става въпрос за индивидуални актове, а за организирана кампания, в която е участвало ръководството на АОК.


Сред жертвите има и хиляди косовски албанци, за които се е смятало, че сътрудничат на сърбите или са опоненти на лидерите на АОК.


Уилямсън обаче каза, че не може да говори по-конкретно за резултатите от разследването преди формирането на Специалния съд за военните престъпления в Косово, което се очаква да стане в началото на следващата година.


Той отказа и да посочи имена на бъдещите обвиняеми, както и да каже дали сред тях ще има хора от политическото ръководство на Косово.


След първите разкрития, направени преди близо четири години от Съвета на Европа, се появиха информации, замесващи името на премиера и бивш лидер на АОК Хашим Тачи в убийства, отвличания и трафик на органи.


В момента се водят преговори с „една страна“, която е изразила готовност да бъде домакин на Специалния съд, добави Уилямсън.
Ръководителят съобщи обаче, че не са открили достатъчно доказателства по сигналите за масови отвличания на хора с цел трафик на органи.
Има данни за до 10 такива случая – на хора отвлечени и убити, за да бъдат използвани органите им за нелегална търговия по време на конфликта.


„Това, че засега няма доказателства, не означава, че няма да има", каза Уилямсън. Разследването на тази практика ще продължи и в следващите месеци.
Прокурорът напомни, че и в доклада на специалния пратеник на Съвета на Европа Дик Марти в Косово е отбелязано, че става въпрос за „няколко случая“, а не за стотици, както се спекулираше в медиите. „Нямам информации в подкрепа на твърденията, че всеки отвлечен сърбин е бил жертва на търговия с органи“, каза прокурорът.


Разследващият екип на Улямсън бе формиран през 2011 г. с цел да се извърши независимо разследване на твърденията на докладчика на Съвета на Европа Дик Марти за търговия с човешки органи в Косово след въоръжения конфликт в Косово през 1999 и 2000 г.

В доклада си Марти обвини няколко бивши командири от АОК, включително Тачи, тогава командир на Групата от Дреница, че са отговорни за отвличането и убийствата на стотици цивилни сърби, роми и „нелоялни“ албанци. Според Марти жертвите били отвеждани в Албания, където в импровизирана болница, така наречената „жълта къща“, изваждали органите им и после ги продавали на черния пазар.


През април тази година Косово прие резолюция за основаването на специален съд, който да съди престъпленията на АОК в периода 1998-2000 г.
Прищинският вестник „Коха диторе“ писа, че най-малко 10 членове на АОК ще бъдат обвинени във военни престъпления.


Според вестник „Данас“, който се позовава на дипломатически източници от Брюксел, е възможно да бъдат повдигнати обвинения на командирите на оперативните зони на някогашната АОК. Най-известен сред тях е Рамуш Харадинай, когото Международният трибунал за военните престъпления в бивша Югославия оправда по обвинението за престъпления срещу цивилни през 1998 г.

Харадинай ръководеше зоната „Дукадин“, чийто щаб бе в село Ябланица. Командири на останалите зони бяха Рустем Мустафа, Рахман Рама, Сами Лущаку, Шукри Буя, Екрем Реджа и Ахмет Несуфи.


По данни на сръбската Прокуратура за военните престъпления в Косово са изчезнали над 300 неалбанци.