Жена почина заради порой тази нощ в Габровско

Синът й е в неизвестност

Възрастна жена от село Враниловци е загинала, а 39-годишен мъж е в неизвестност след поройните дъждове, паднали късно снощи в Габровско, съобщи кметът на Габрово Таня Христова пред радио "Фокус".

"Загиналата жена е 60-годишната Добрина Иванова. Тялото на жертвата на водната стихия е намерено на около километър извън дома  ѝ", обяви кметът на селото Теодора Томова, цитиран от БТА.

Продължава издирването на 39-годишният й син, който е в неизвестност след пороя.

 "Не очакваме да намерим вече жив човек, търсим труп.Доброволци и аварийно-спасителни екипи разчистват домовете на хората в планинското село. Пострадали от поройните дъждове снощи са около 40 къщи. В най-засегнатите от наводнението домове хората са се качили на покривите на жилищата си, за да се спасят”, коментира още тя.

Днес селото е без вода, заради разрушени водопроводи. Дворовете на къщите и улиците се разчистват от наноси, кална земна маса и десетки паднали дървета и клони, за да се възстанови проходимостта на пътищата.

Хора от Враниловци разказаха, че им се е наложило да се качват по покривите на къщите си, за да се спасят, предаде Дарик радио-Габрово.

"В двора водата беше над метър, а на поляната зад къщата достигаше 2 м.",разказа млада жена, която едва е успяла да се качи на покрива на къщата си, заедно с двете си деца. Родителите ѝ, които живеят в приземния етаж се измъкнали на косъм.

В селото се говори, че наводнението е предизвикано от някакво запушване на преминаващи наблизо реки, но засега това са само слухове.

В рамките на няколко часа над общината са паднали валежи с интензитет над 200 л. на квадратен метър, информираха от общинския щаб по сигурността. Обстановката след пороите е усложнена.

По време на пороите и заради разразилата се гръмотевична буря през нощта без ток са останали 70 села и 4 квартала на Габрово. Електрозахранването е възстановено.

След дъждовете рязко са се повишили и нивата на реките в Ловешко. Нивото на река Осъм при Ловеч и Троян се е покачило почти тройно през последното денонощие. При Ловеч реката е достигнала 120 см, а при Троян 88 см, съобщи БНР.

Покачване има и на нивото на река Вит.

Четири екипа са работили до късно снощи, за да отстраняват щетите от бурята, която за пореден път наводни къщи в Карловско.

На 15 сигнала за наводнени обекти и отстраняване на паднали дървета са реагирали екипи на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" в Ямбол.