Още един щат в САЩ узакони гей браковете

Еднополовият брак е легален в 19 щата, но остава забранен в около 30 други

Американски съд премахна забраната за еднополовите бракове в щата Вирджиния. Това решение е забележителна победа за правата на хомосексуалните в Съединените щати, отбелязва агенция "Франс прес".

Федералният апелативен съд в Ричмънд, столицата на Вирджиния, се произнесе, че забраната е нарушавала Конституцията на САЩ за равноправно третиране, като е престъпвала закона за правото на брачен съюз.

„Изборът за кого да се ожениш е изцяло лично решение, което променя посоката на живота на един човек", определя съдът и допълва: "Да отричаме избора на еднополовите двойки да бъдат заедно, означава, че им забраняваме да бъдат част от обществото."

Губернаторът на Вирджиния, демократът Тери МакОлиф, казва, че е повече от щастлив от това решение. Според него има надежда, че скоро може да се издадат и брачни свидетелства за гей двойките.

Забраните за еднополовите бракове се отмениха в няколко щата от юни 2013 г. насам, когато Върховният съд отсъди, че гей двойките с брак имат същите права както и хетеросексуалните двойки.

Еднополовият брак е легален в 19 щата, но остава забранен в около 30 други, видимо повече в по-консервативните южни щати.

"С това решение Апелативният съд потвърди, че равноправието не е просто калифорнийска или нюйоркска ценност, а е основна американска ценност", казва Чад Грифин, президент на кампания за правата на човека.

"Никой щат не трябва да има правото да налага такъв вид дискриминация, която да посочва хиляди влюбени двойки и да ги третира нечестно само защото са хомосексуалисти", твърди Грифин

"The Family Research Council", американско консервативно християнско сдружение, обвини съда в безразсъдство за преопределянето на смисъла на брака, напук на „природните закони".

"Не могат да променят природния закон и факта, че обществото се нуждае от деца, а децата от майка и татко."