Бан Ки-мун е загрижен за обстановката в Газа

Шефът на ООН обвинява и двете страни в конфликта

Газа е в критично състояние и насилието там трябва да бъде преустановено "в името на хуманността".
Това каза генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, цитиран от БиБиСи.

Той е направил изявлението си в централата на ООН в Ню Йорк след завръщането си от посещение в региона.

Шефът на ООН беше критичен в коментарите си и към двете страни в конфликта. Той заяви, че "Хамас" изстрелват ракети по цивилни цели в Израел, докато израелските военни използват тежки експлозиви в пренаселения палестински анклав.

Жителите на Газа няма къде да бягат и да се крият, добави той, подчертавайки, че участниците в конфликта са имали отговорност да защитават цивилното население.

Той повтори призива на ООН за незабавно, безусловно хуманитарно прекратяване на огъня в Газа по време мюсюлманския празник Рамазан Байрам, който бележи края на Рамадана.

Според генералния секретар на ООН поведението и на двете страни е безотговорно и неморално, тъй като позволяват насилието да продължи въпреки усилията на ООН и държавния секретар на САЩ.

"Това е въпрос на тяхната политическа воля. Те трябва да покажат хуманността си като лидери - и израелците, и палестинците", подчерта Бан Ки-мун.

Малко след изявлението на Бан Ки-мун, световните информационни агенции съобщиха, че основната болница в град Газа е била ударена при израелски въздушен удар.

Израел започна военна операция срещу радикалното палестинско движение "Хамас" в Ивицата Газа преди три седмици, след като "Хамас" засили ракетния обстрел по еврейската държава.

Повече от 1030 палестинци, повечето от които цивилни, и 43-ма израелски войници и двама цивилни израелци са убити от започването на военните действия. В Израел загина и тайландец.