Бизнес климатът се влошава

Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на финансиране са основните причини

През юли общият показател на бизнес климата се понижава с 3,2 пункта спрямо равнището си от миналия месец, съобщават от Националния статистически институт. Експертите намират обяснението в състоянието на отраслите промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Най-голям е спадът в търговията на дребно - с 6,2 пункта спрямо предходния месец. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните причини за развитието на дейността в отрасъла.

Бизнес климатът в промишлеността през юли е намалял с 2,1 пункта заради влошаването на очакванията за състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Анкета сред мениджърите отчита намаляване на поръчките в производството, което води до очаквания за намаляване на заетите в производството през следващите три месеца.

В строителството бизнес климатът се е понижил с 3 пункта отново заради по-резервираните очаквания за престоящото шестмесечие.

От Националния статистически институт отчитат спад и в показателя "бизнес климат" в сектора на услугите - с 2,8 пункта в сравнение с миналия месец.