Продадоха портрети на Лейди Гага за над 1 милион долара

Уникални видео портрети са събрали внушителните приходи

Поредица видео портрети на Лейди Гага, които бяха изложени на търг през уикенда, събраха над 1 милион долара приходи, предаде БТА.
Авангардният режисьор Робърт Уилсън изложи своите 23 видео портрета на Лейди Гага в рамките на ежегодното гала събитие в центъра Уотърмил в Хамптънс в САЩ. Противоречивите творби, в които изпълнителката на хита "Born this Way" е представена като обезглавения Йоан Кръстител или е увиснала с главата надолу, а чисто голото й тяло е обвито с въжета, намериха купувачи.
Сред гостите на гала събитието бяха актрисата Ким Катрал, писателят Джей Макинърни, композиторът Филип Глас. Освен от представянето на тематичните творби с изображения на Лейди Гага, вниманието на гостите бе привлечено също от изпълнения на оперна певица и на режисьора Джим Джармуш на китара в рамките на парти, организирано след събитието.
В някои от създадените от Робърт Уилсън 23 видео портрета фигурата на ексцентричната певица е заменила тази на известни личности в прочути картини. Сред класическите произведения на изкуството, към които той е отдал своеобразна почит, са "Смъртта на Марат" от Жак-Луи Давид и "Портрет на Каролин Ривиер" от Жан Огюст Доминик Енгр.
Видео портретите за пръв път бяха показани в Лувъра в Париж през ноември м.г.