Дончев: Коалиция между ГЕРБ и ДПС би била политическо самоубийство

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП ще помага в предизборната кампания, но няма да участва в нея

"Политическо самоубийство" - така определи евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Томислав Дончев евентуална коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Пред БНР той заяви, че след изборите е възможно партньорство единствено с Реформаторския блок. "Партньорството трябва да е на база споделяне на общи принципи, политическа култура. В този смисъл единственият възможен партньор от гледна точка на ценности и виждания е Реформаторският блок, което не означава, че подобно партньорство е задължително. Всички останали формати за мен са невъзможни", обясни Дончев.

По отношение на кандидатурата на Кристалина Георгиева за български еврокомисар той заяви: "С колебливата си позиция за еврокомисар България изпусна много възможности. Надявам се да не са изпуснати всички".

"Напълно нормално е всяка страна-членка да се бори да получи максимално добър ресор, мобилизирайки всякакъв потенциал. В случая това не се случи и името на комисар Кристалина Георгиева беше коментирано по-скоро в следствие на високите и персонални и професионални качества", изтъкна евродепутатът.

"Факт е, че е възможно постът на върховен представител да се окаже и обвързан с поста председател на Съвета. Напълно е възможно да се търси политическа сделка между леви и десни, което не ерозира категорично шансовете на г-жа Георгиева, защото при всички случаи, когато говорим за подобни постове, личните качества имат огромно значение. Нека да напомня, че постът на върховен представител не е единственият възможен. Напълно възможно е да се коментира ролята на заместник-председател и най-малкото отново комисар, но с много солиден портфейл", продължи той.

Томислав Дончев коментира и темата за предстоящите предсрочни парламентарни избори. "Имам ангажименти относно изборите", заяви той.

"В момента пишем програма. Миналите два дни с повече от 20 експерти се опитвахме да финишираме нещата със сектор "Здравеопазване". Не мога да изпусна изслушването на комисарите, но през септември ще се опитам да бъда тук и да помагам в кампанията. По-скоро няма да участвам като кандидат в нея."

Не по-малко от 1 милиард и 800 милиона до 2 милиарда лева са разплатени през последните 7 - 8 месеца, които не са възстановени от Европейската комисия заради спрените оперативни програми и оттук могат да се очакват проблеми с бюджета, каза още евродепутатът от ГЕРБ.