Жълт код е обявен в две области на Северозападна България

Общество

28-07-2014, 09:15

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

В областите Видин и Монтана валежите може да достигнат до 40л/кв.м.

Жълт код за интензивни валежи е обявен за днес в две области на Северозападна България. Кодът е в сила за областите Видин и Монтана. Там се очаква сумарните валежи за денонощието да бъдат до 15-25 л/кв.м, на отделни места е възможно да достигнат и 30-40 л/кв.м. За останалата част от страната обявеният код е зелен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

Над Западна, а по-късно след обяд и над Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни валежи, на места придружени от гръмотевици и временно усилване на вятъра, по-интензивни в северозападните и планинските райони. Над Източна България ще се задържи предимно слънчево. Ще духа слаб, в Източна България до умерен източен вятър. Максималните температури ще са от 25° в западните, до 33-34° в източните райони. В София - около 25°.

Атмосферното налягане слабо ще се понижи и ще остане по-ниско от средното за месеца.

Над планините ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност ще има краткотрайни валежи и гръмотевици, по-интензивни в следобедните часове. Ще духа умерен вятър от южната четвърт. Максимална температура на височина 1200 метра 19°, на 2000 метра – около 13°.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. Ще духа до умерен източен вятър. Максималните температури ще са 29°-31°. Температурата на морската вода е 25°-27°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.