И Черна гора иска парче от "Южен поток"

Макар все още да не е получило официална покана, правителството на балканската държава призна, че са водени преговори с "Газпром"

"Правителството на Черна гора е заинтересовано да се присъедини към енергийния проект "Южен поток". Това заяви министърът на икономиката на страната Владимир Каварич, цитиран от агенция ТАНЮГ.

Министърът уточни, че макар черногорското правителство все още да не е получило официална покана за включване в проекта, са водени преговори на тази тема с руския доставчик "Газпром".

В изявлението си пред парламента в Подгорица Каварич съобщи, че властите се опитват да участват в големите инфраструктурни проекти съвместно със съседните държави от региона, припомня в. "24 часа".

Унгарският премиер Виктор Орбан пък коментира, че "Южен поток" отговаря на националните интереси и той няма намерение да се отказва от него. Турция вече одобри морската част на трасето.

Кризата между Русия и Украйна може да има последствия върху газовите доставки за Гърция през зимата, предупреди шефът на руския фонд за енергийна сигурност Константин Симонов пред в. "Катимерини".