Когато провален лидер те посочи за наследник, това не е обещание за промяна

Драгомир Стойнев и Михаил Миков са израз на една и съща политика и едно и също статукво, смята политологът Анна Кръстева

"Когато провален лидер те посочи за свой наследник, това не е обещание за промяна." Така политологът доц. д-р Анна Кръстева коментира събитията на върха на БСП.

Според нея и двамата кандидати за лидерския пост - Драгомир Стойнев и Михаил Миков, са израз на една и съща политика, на една и съща липса на визия за промяна и на едно и също статукво.

"И двамата са носители на това статукво с изключително ключова роля в провала на БСП – и като провал на правителството, на което е представител единия кандидат, и провал на това Народно събрание, чиито председател е втория кандидат", заяви тя пред Агенция "Фокус".

"Не виждам никаква разлика между двамата кандидати, защото и двамата са носители в изключително висока степен на статуквото. Те играеха досега ключова роля в него. Единият беше ключов министър в този провален кабинет, а другия председател на този провален парламент, който не успя да изкара повече от година.

Двамата носят силно отрицателния провал на бившия председател – проваленият Сергей Станишев. Драгомир Стойнев беше негов кандидат. Станишев осъзна бързо, че това е най-мечешката услуга, която може да му направи и затова започна да назовава по-широк кръг от кандидати, сред които и Михаил Миков.

БСП загуби основния си капитал - това, че беше единствена голяма нелидерска партия у нас. Това дълго време спасяваше нейния статут на значима партия. Тя е на път да се превърне в лидерска партия без значим лидер", коментира експертът.