Апликация действа като репелент срещу комари

Насекомото е най-големият човекоубиец на планетата

Апликация, която може да бъде свалена от интернет, действа като репелент срещу комари, като издава звуци, наподобяващи тези на естествените им врагове в природата, пише в. "Дейли мейл".

Софтуерът излъчва ултразвуци от смартфона, които действат отблъскващо на тези насекоми. Честотите им са близки до тези, които излъчват при лов прилепите и водните кончета. Апликацията използва и звуци, имитиращи тези на крилата на мъжки комари.

Самките се стремят да ги отбягват, след като са приключили с чифтосването. Целият този ултразвуков набор плаши до смърт комарите и те се държат настрана от смартфона и неговия притежател, информира БТА.

Името на приложението е Anti Mosquito Sonic Repellent. Честота на издавания от смартфона звук е толкова висока, че не може да бъде доловена от човешкото ухо. Апликацията все пак не гарантира 100-процентова защита, тъй като на науката са известни над 3500 вида комари, които реагират по различен начин на "звуковите репеленти".

Приложението дава възможност за различни настройки на излъчваната честота от мобилиня апарат - от 12 до 22 килохерца.

Изданието напомня, че комарът е най-големият човекоубиец на планетата. Маларията, пренасяна от тези насекоми, причинява смъртта на над 600 хиляди души годишно.