Израел сложи край на примирието

Поднови военните действия в ивицата Газа

Израел сложи край на примирието и поднови военните действия в ивицата Газа. Мащабът на разрушенията в Газа е огромен. Според местни хора, най-малко 85 души са били извадени от руините на разрушените сгради от началото на примирието. Общият брой на жертвите от палестинска страна надвишава 1000. Над 40 израелци също са били убити в конфликта, съобщава БНР. Тази сутрин, след подновяването на израелската операция, са били убити други трима палестинци.

Въпреки ескалацията на конфликта, усилията за намиране на по-траен мир продължават. Външните министри от няколко европейски страни, Съединените щати, Турция и Катар се срещнаха вчера в Париж, за да окажат натиск върху двете страни за удължаване на примирието. Френският външен министър Лоран Фабиюс заяви:

"Всички ние искаме да постигнем възможно най-бързо споразумение за трайно прекратяване на огъня, което отговаря на нуждите на Израел, от гледна точка на сигурността, и на нуждите на палестинците, по отношение на социално-икономическото развитие, и достъп до ивицата Газа."
 
Междувременно, шефът на разузнаването на американското военно министерство генерал Майкъл Флин предрече, че ако групировката „Хамас“ бъде унищожена, ситуацията в Близкия изток ще се влоши. На мястото на „Хамас“ ще се появи по-голяма заплаха, нещо като „Ислямската държава“ в Сирия и Ирак, каза Флин, цитиран от Ройтерс.