50 години от заснемането на "Евангелието по Матея"

"Евангелието по Матея" е номиниран за три награди "Оскар"

На Апенините отбелязват 50-ата годишнина от заснемането на прочутия филм на режисьора Пиер Паоло Пазолини "Евангелието по Матея", предаде ИТАР-ТАСС, цитирани от БТА.

Пазолини /роден през 1922 г. в Болоня, пребит до смърт през 1975 г. в Остия при неизяснени обстоятелства/ е италиански кинорежисьор, поет и прозаик. Дебютира в киното през 1954 г. като сценарист. Пазолини е автор на някои от най-интересните филми в новата европейска кинематография като "Птичища и птички" (1965 г.), "Едип цар" (1967 г. ), "Сало, или 120-те дни на Содом" (1975 г.).

През 1964 г. Пазолини екранизира "Евангелието по Матея". Не апокрифа, не съвременния текст, а каноничния, който свидетелства за живота и чудесата на Исус Христос.

За повечето от персонажите са наети непрофесионални актьори. Енрике Ирасоки, изпълнил ролята на Исус, е 19-годишен студент от Испания. А типажите са обикновени местни хора от италианския гр. Матера, в който е заснет филмът. В сцените с разпъването на Христос на кръста в образа на Дева Мария се превъплъщава майката

на режисьора. Всяко лице, представено на екрана, е невероятно изразително и индивидуално, което допринася за подсилване на ефекта на достоверност на разказа, доближавайки го до силата на истинското документално въздействие.

Великолепното музикално оформление, за което са използвани негърски госпъли и песни на различни народи, съчетано с операторското майсторство, придават особена широта и епичност на филма.

Филмът "Евангелието по Матея" е номиниран за три награди "Оскар" и е отличен със Специалната награда на журито на кинофестивала във Венеция през 1964 г.