Борисов - премиер в следващото правителство

Не е възможна коалиция с ДПС. Умереният тон е запазен само и единствено заради етническия мир, подчерта лидерът на ГЕРБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ще бъде премиер в следващото правителство, ако партията му получи кредит на доверие да управлява след предстоящите избори на 5 октовмри. Това потвърди самият той във видеоинтервю по bTV.

По думите му популистките решения на отиващия си кабинет са довели до огромни загуби за страната. Борисов даде пример с изкуствено свалената цена на тока и задлъжняването с милиони на Националната електрическа компания (НЕК). "Да, актуализация на цената на тока трябва да има", посочи той, но тя трябва да мине през ДКЕВР и пр.

"Ние няма нито за секунда да бъдем популисти", подчерта председателят на ГЕРБ.

По темата за КТБ той заяви, че според него е напълно погрешен опитът всички политици да се изкарат еднакви покрай скандала с банката.

"Две неща каза Кубрат Пулев, които държа да му отговоря, защото те са много важни и за хората. Първо, опитът да се изкара покрай КТБ, че всички политици са еднакви, е абсолютно грешен. Защо? Защото аз не случайно настоях прокуратура, Комисия за конфискация на имущество и данъчните служби да влязат и да разгледат всичките досиета в тази банка. И ако има виновни, да си понесат… най-малкото наказание, дето се вика, е да им се отнеме това имущество. Така че всички сме маскари – не го позволявам", заяви той и подчерта: "Нито ГЕРБ, нито аз, нито моите роднини имаме там нито кредити, нито каквото и да било, за да ни слагат в един кюп".

На въпрос за държавните средства в КТБ по време на неговото правителство, Бойко Борисов отговори: "Ами ние толкова заварихме. И, ако ги бяхме дръпнали веднага – така, както някои настояваха, щеше това да се случи преди 4 години. А ние планомерно започнахме да намаляваме държавните пари и те бяха само 5% от целия портфейл на банката. Така че нека да не си говорим така по опорни точки. Не тези пари са виновни тази банка да се срути. Затова ясно и точно казвам – нищо общо нямаме с тази банка".

Той отново заяви, че на този етап не е възможна коалиция с ДПС. Добрия тон с етническата партия е запазен, за да се съхрани етническия мир в страната, което е много важно, посочи Борисов. "Когато много рязко се изказваме за етническите малцинства, нека да отдадем дължимото на тези 24 години етнически мир. Нека с ДПС воюваме само на политическия фронт", заяви той.

И добави: "Аз разбирам огромните усилия, които виновната за всичко в момента партия – БСП, се опитва да се измъкне от тази целувка с ДПС. Все пак нека не забравяме, че те още са в коалиция, а и три пъти в своята съвременна история бяха в коалиция с ДПС; нека не забравяме какво сътвориха заедно с ДПС през тази една година.

И в последната седмица, когато президентът помоли да се актуализира бюджетът, тъй като негова отговорност е служебното правителство, БСП не искат да актуализират на собственото си правителство бюджета. Е, какво сме виновни ние от ГЕРБ, че ДПС в момента зае тази отговорна позиция да актуализира бюджета? Нима има по-подходящ човек от Кристалина Георгиева за еврокомисар? Подкрепиха я.

Нима за някой нормално мислещ човек не е ясно, че ръководството на БНБ направи груби грешки и не само не успя да се справи, а и допринесе за банковата криза? В тези три точки ние имаме допирни с ДПС в момента. И сме единствената партия, която досега не сме били в коалиция с ДПС. Тонът, умереният тон, който водим в момента с ДПС, е само и единствено заради етническия мир – точно както Кубрат предупреди като човек отвън, човек пътуващ, човек знаещ какво се случи и в Украйна, и в Сирия, и на други места".